6.500 extra kredieten beschikbaar dankzij Economische Zaken

Het Ministerie van Economische Zaken heeft 6.500 extra kredieten mogelijk gemaakt voor de kleinere bedrijven, en ook het MKB. Dit werd mogelijk gemaakt door Qredits, en Maxima was zelf aanwezig tijdens de goedkeuring van de extra kredieten die de ondernemers moeten voorzien van extra ruimte in de tijd van economische opkomst na de crisis. In totaal gaat het om 1200 kredieten tot 250.000 euro en daarnaast nog eens 5300 kredieten tot 50.000 euro. Dit werd mogelijk gemaakt door de garantstelling van het ministerie van Economische Zaken. De ondernemers die aanspraak maken op de kredieten, kunnen ook begeleiding krijgen van Qredits. Op die manier zou de Nederlandse economie weer in het zadel geholpen moeten worden. De vraag is echter of dit geen mosterd na de maaltijd is. Veel bedrijven hebben immers flinke klappen te verwerken gekregen tijdens de crisis, en tijdens de nasleep.

Extra ruimte

De kredieten zijn bedoeld om de ondernemers te helpen bij het uitbreiden van de werkzaamheden, en het draaiend houden van het bedrijf. Er is al veel over gesproken de afgelopen weken en veel experts vrezen dat het geld in een put zal verdwijnen, omdat de Nederlandse overheid te lang gewacht heeft. Deze kritiek is niet volledig terecht. Het ministerie van Economische Zaken kan deze beslissing namelijk niet zelf maken. In dit geval gaat het dan ook niet om geld van het ministerie zelf. Het is juist de garantstelling die ervoor gezorgd heeft dat de kredieten door Qredits verstrekt kunnen worden. Was de garantstelling niet afgegeven, dan was de deal naar alle waarschijnlijkheid niet doorgegaan. Het gaat hier immers om een vorm van risicokapitaal.

De ondernemers die niet in aanmerking komen, hebben kans dat zij dankzij het multiplier effect alsnog mee kunnen profiteren van de kredieten. Om dit voor elkaar te krijgen, moet er wel een bepaalde reserve in het bedrijf aanwezig zijn. Wanneer de banken hier niet aan mee willen werken, is het verstandig om te kijken of er gesneden kan worden in de uitgaven. Door de uitgaven van het bedrijf te verlagen, bestaat er al snel meer ruimte op het moment dat de economie iets aantrekt. Een andere optie is het kijken naar de andere kredietverstrekkers. De kans is aanwezig dat deze wel mee willen werken wanneer er goede plannen zijn, of wanneer er geleend moet worden om een order vol te kunnen krijgen. Wanneer dit het geval is, is het een kwestie van goed rekenen. Het voortbestaan van het bedrijf is immers afhankelijk van de boekhouding en het resultaat.