Bedrijven zoeken nog altijd naar geld

Veel ondernemers klagen over de slechte economische tijd. Na een lange tijd van crisis is de zomer een tegenvallende zomer geweest. Weinig mensen zijn op reis gegaan met veel geld en ook de rest van de uitgaven blijft nog altijd tegenvallen. Het is duidelijk geworden dat de meeste mensen de buffers aan willen vullen voordat zij opnieuw geld uit gaan geven en dat zorgt ervoor dat de reserves en de marges binnen de bedrijven onderhand wel heel erg klein worden. Dit heeft als gevolg dat de bedrijven opnieuw op zoek moeten naar geld om het bedrijf draaiende te houden. Er is al een ruime discussie geweest over de leningen die de banken aan het MKB verstrekken. Volgens de bedrijven wordt er teveel winst op de leningen gemaakt, volgens de banken zijn de leningen gemiddeld in het nadeel van de bank en leveren deze zelfs verlies op. Het is duidelijk dat er geld moet komen, maar van welke partij dat moet komen, dat is minder duidelijk. Als de banken niet mee willen werken, moet er immers verder gekeken worden naar de mogelijkheden.

MKB-Nederland

Alternatieve partijen

De meeste ondernemers en particulieren zijn al bekend met het feit dat de banken nauwelijks mee willen werken. Het lijkt wel alsof de eisen gemaakt zijn om bepaalde mensen uit te sluiten, en deze worden dan ook regelmatig aangepast waardoor meer mensen met een afwijzing naar buiten komen. De alternatieve partijen zijn doorgaans een stuk minder streng. Zij hebben minder strenge eisen en dat zorgt ervoor dat zij een slechte naam krijgen. Er moet toch iets gaande zijn wanneer iedereen kan lenen? Wat hierbij vergeten wordt, is dat het model van het lenen achter deze overeenkomsten volledig anders is. Om het eenvoudig te stellen: Er zijn geen spaarders die rente willen over het spaargeld, en het risico hoeft niet gespreid te worden.

Is dit dan interessant voor de bedrijven? Dat is inderdaad de vraag. Particulieren hebben doorgaans namelijk veel kleinere bedragen nodig dan de bedrijven en de alternatieve partijen zijn er op ingericht om zoveel mogelijk leningen te verstrekken, niet zo hoog mogelijk. Dat betekent dat het zoeken is naar de partij die het beste van beide partijen heeft. Vaak zijn dit de grotere platformen, of de alternatieve banken die hebben besloten dat zij meer mee willen werken met de aanvragers om het zo gemakkelijker te maken voor beide partijen. De grootste vraag hier is echter hoe lang het nog gaat duren voordat de bedrijven een aanwas merken in de aanvragen en bestellingen, want dat zou onderhand wel eens tijd worden voor de meeste ondernemers die zich onderhand afvragen of zij het bedrijf wel draaiend kunnen houden onder een periode van crisis die zo lang duurt.