Economische opgang lang niet overal te merken

Er wordt links en rechts veel gesproken over de economische opgang die we op dit moment zouden moeten merken. Veel bedrijven merken een toename in de afzet, maar elders wordt er geïrriteerd gereageerd op de berichtgeving rond de economische vooruitgang. Veel gezinnen zitten namelijk nog altijd in de problemen. Duizenden mensen hebben in 2015 een lening of krediet af moeten sluiten om rond te kunnen komen en om de lasten te kunnen dragen. Op dat moment was dat de enige logische oplossing om uit de problemen te komen, maar nu moeten de betalingen worden gedaan. En dat blijkt vaak moeilijker dan gedacht.

Grote betalingsachterstanden

In Nederland en België zijn samen meer dan een miljoen gevallen van betalingsachterstand. Deze mensen kunnen de rente, aflossingen of rekeningen niet meer betalen en lopen minstens één maand achter met de betalingen die inmiddels verlopen zijn. Deze mensen hebben vaak niet de middelen om met het geld over de brug te komen. Dit zorgt voor extra problemen. Wanneer de rekening vervallen is, lopen de kosten in de meeste gevallen op. Er wordt rente over de rente berekend, en het te betalen bedrag wordt steeds hoger. Het bedrag dat al niet betaald kon worden, wordt op die manier nog hoger, en de betaling voor de nieuwe maand ligt ook al in de brievenbus. Een vervelende situatie die moeilijk op te lossen is, want een nieuwe lening afsluiten is in de meeste gevallen onmogelijk, en daarnaast ook nog eens bijzonder onwenselijk.

De enige manier om uit de problemen te komen, is door ervoor te zorgen dat het verschil tussen de inkomsten en uitgaven weer positief wordt. Stoppen met roken is een goed voorbeeld van een flinke bezuiniging op de maandelijkse lasten, maar er zijn nog veel meer hoge uitgaven te vinden waar in gesneden kan worden. Het beste is om tegelijkertijd te denken over manieren om het inkomen omhoog te krijgen, maar dit is nog lang niet zo gemakkelijk als gedacht wordt. Praten met je baas is een optie, maar of dat altijd het beste resultaat brengt, dat is nog maar de vraag.

De gouden regel blijft hier echter dat voorkomen beter is dan genezen. Bereken van tevoren of een lening terug betaald kan worden, bereken of de lasten gedragen kunnen worden en neem tijdig contact op met de schuldeiser op het moment dat duidelijk wordt dat er niet betaald kan worden. Op die manier kunnen grotere problemen en aanmaningen nog vaak even uitgesteld worden, hopelijk tot de volgende financiële meevaller.