Hier wil je geen geld voor lenen

Er wordt tegenwoordig veel geschreven over hoe gemakkelijk het is om geld te lenen. De rentes staan laag, het sparen levert nauwelijks nog geld op en het is tijd om het geld te laten rollen. Tot zover is er niets aan de hand. Het probleem is echter dat mensen nu te gemakkelijk gaan lenen. Een leuk dingetje op het oog, maar even geen geld op je rekening, dan kun je toch gewoon een lening of een krediet afsluiten? Ja, dat kan zeker, maar het is niet direct verstandig om overal geld voor te gaan lenen. Het blijft namelijk wel zo dat geld lenen geld kost, en dit kan voor problemen zorgen die gemakkelijk te vermijden waren geweest wanneer je niet zo gemakkelijk geleend had.

Impuls aankopen

Waar je echt geen geld voor wilt lenen, is iets wat je net gezien hebt en direct wilt kopen, zonder dat je er over nagedacht hebt. Deze impuls aankopen zijn namelijk per definitie een probleem. Wanneer je langer nagedacht zou hebben over de aankoop, zou je helemaal geen interesse gehad hebben in het product in de eerste instantie. Stel daarom aankopen altijd minstens één keer uit zodat je jezelf de tijd gunt om er wat beter over na te denken. Wanneer je het de volgende dagen nog steeds graag wilt hebben, kun je overwegen of het de lening waard is.

In veel gevallen zijn het de meer luxeproducten waar geld voor geleend wordt. Dat komt door de prijs die gemiddeld veel hoger ligt. Het is niet iets wat je even uit je broekzak betaalt, maar is het dan direct verstandig om geld te gaan lenen? In sommige gevallen wel. Wanneer je het echt goed kunt gebruiken, of het draagt bij aan de dingen die jij overdag moet doen, dan kan het de moeite waard zijn. In de meeste gevallen zal je er echter achter komen dat het allemaal helemaal niet zo interessant is als dat jij in de eerste instantie bedacht had.

Schulden

Waar je echt geen geld voor zou moeten lenen, is om bestaande schulden te dichten. Het oversluiten van meerdere leningen naar één lening is een uitzondering, maar heb je rekeningen liggen die je niet kunt betalen, dan is het lenen in de meeste gevallen geen goede uitkomst. Dit zorgt er namelijk alleen maar voor dat de schuld verlegd wordt, en daar schiet je niets mee op, zeker niet wanneer je de maand erop weer rekeningen krijgt, en tegelijkertijd de lening af moet betalen inclusief de rente die altijd de eerste maand het hoogst is.