Is lenen te makkelijk geworden?

Er wordt veel gesproken over het feit dat het lenen van geld makkelijker geworden is. Waar mensen eerder nog naar de bank moesten om daar aan te tonen dat zij in staat waren om de lening terug te betalen, en aan moesten geven waarom zij geld wilden lenen, is de drempel nu een stuk lager geworden. Vooral de online aanbieders van leningen en kredieten lijken weinig eisen te stellen en daarmee is de drempel inderdaad veel lager geworden dan een aantal jaren geleden. De meeste mensen vergeten echter dat deze aanbieders leningen verstrekken tot een bepaald bedrag. Wanneer er meer geld geleend moet worden, komen er alsnog vragen en in de meeste gevallen zal de aanvrager ook nagetrokken worden om te zien of deze grote schulden heeft die ervoor zullen zorgen dat hij of zij in de problemen kan komen door het aangaan van een lening. Makkelijker is het wel, maar dat geldt vooral voor de kleinere bedragen.

Bescherming van de consument

Er is veel kritiek geweest op de alternatieve manieren om een lening rond te krijgen. Met alternatieve manieren wordt dan alles bedoeld waarbij geen bank betrokken is, en die opties zijn er genoeg vandaag de dag. Al deze aanbieders en mogelijkheden hebben hun eigen manier van werken, maar moeten zich aan de regelgeving houden. Zo moeten zij allemaal vermelden dat geld lenen geld kost. Veel mensen roepen nu op om de consumenten meer in bescherming te nemen. Deze taak zou door de overheid aangenomen worden, maar experts zien dit niet zo snel gebeuren. De eigenlijke verantwoordelijkheid ligt immers bij de consument zelf, aangezien deze de lening of het krediet zelf aanvraagt. De kans is dus groot dat de overheid het zal laten bij de bestaande regelgeving.

Dit komt vooral neer op het weergeven van duidelijke en begrijpelijke voorwaarden die in lijn zijn met de wetten die gelden. Daarnaast moeten de aanbieders de effectieve rente vermelden, en moeten zij melden dat geld lenen geld kost. Deze eisen zijn soepeler dan de eisen die de banken tegenwoordig zelf hanteren, maar deze voorwaarden en bepalingen zijn door de banken zelf opgesteld. Tevens is dit de oorzaak voor het grote aantal alternatieve aanbieders: De consumenten die geen lening konden krijgen bij de banken, gingen op zoek naar alternatieven en die werden gevonden. Lenen via internet, lenen via platformen en P2P lenen zijn de oplossing geworden voor de strenge eisen van de bank en daarmee is het lenen van kleinere bedragen zeker makkelijker geworden.