Lenen voor luxeproducten is niet altijd verkeerd

Er wordt vaak geschreven over hoe fout het lenen voor luxeproducten is. Dat is een verhaal dat met de paplepel ingegoten is, maar het is een vlieger die niet altijd op gaat. In sommige gevallen zijn gadgets of andere luxeproducten nodig om een status aan te geven bij een verkoper bijvoorbeeld, maar in de meeste gevallen gaat het om de prijs versus de kwaliteit. In het geval van een aanbieding of een tijdelijke actie kan het best lonend zijn om een lening of een krediet af te sluiten om dat ene product te kopen, zeker met een beperkte oplage of beperkte mogelijkheden om aan dit product te kunnen komen. Nu zitten daar een aantal haken en ogen aan, maar die hebben niets te maken met het product zelf. Het heeft juist te maken met de andere kant van de lening, en die is op dit moment zeer interessant.

luxe-producten

Kun je het betalen?

In feite draait alles om de vraag of je de lening kunt betalen. Heb je het inkomen dat het mogelijk maakt om een paar tientjes per maand te missen zodat je de lening gemakkelijk terug kunt betalen? Dan kan het lenen voor dat ene product wel degelijk een interessante actie zijn. Zeker op dit moment. Het lenen is tegenwoordig bijzonder gemakkelijk en met de lage rentes is het minder moeilijk om het geld terug te kunnen betalen op het moment dat het geld er moet zijn. Het is een interessantere constructie dan het sparen van geld om zo het bedrag bij elkaar te krijgen. Wanneer je gaat sparen, heb je namelijk meer tijd nodig en wie zegt jou dat het product er dan nog is tegen de prijs die je er nu voor kunt betalen? Zeker wanneer er speciale mogelijkheden zijn bij het product, zoals extra mogelijkheden bij een spel, extra opties bij een auto, of dat ene huis dat precies op de locatie ligt waar je altijd van droomde.

Het enige dat je in dat geval hoeft te doen, is te berekenen hoeveel geld jij per maand zou kunnen missen aan het afbetalen van een lening. Vervolgens bereken je het te lenen bedrag en daaruit bereken je de maandelijkse aflossing. Bereken daar de rente overheen en je hebt de maandelijkse lasten voor het moment dat je jouw handtekening onder het contract zet. Op dat moment kun je je vragen of het ook echt de moeite waard is om de lening aan te gaan, maar wanneer je de hele berekening al gemaakt hebt, is de kans groot dat je dat al lang voor jezelf bepaald hebt.