Let op met de consumentenkredieten

Consumentenkredieten zijn op dit moment sterk in trek. Dat heeft onder andere te maken met de mensen die een krediet opnemen om ervoor te zorgen dat zij nog kunnen investeren in het huis tegen een lager BTW-tarief, maar de stijging van 20% in het aantal kredieten heeft natuurlijk te maken met meer redenen dan alleen de renovaties. Er zijn veel problemen in de Belgische huishoudens, waardoor het budget vaak niet toereikend blijkt. Aangezien bepaalde uitgaven toch gewoon gedaan moeten worden, moet er extra geld aangetrokken wordt. Het consumentenkrediet is daarbij één van de makkelijkst te nemen stappen, maar in de realiteit valt dit vaak veel duurder uit dan gedacht werd. De rente lijkt wellicht mee te vallen, maar de effectieve rente is vele malen hoger.

De effectieve rente op consumentenkredieten

Een snelle lening is altijd duurder dan een lening waar veel over gedacht is. Die gouden regel geldt ook voor het consumentenkrediet. Het is een krediet dat gemakkelijk afgesloten wordt. Er wordt gekeken naar het bedrag dat opgenomen kan worden, en naar de rente. De effectieve rente is niet zo belangrijk, want het krediet zal echt snel terugbetaald worden. Het probleem is dat dit laatste in de meeste gevallen niet zo makkelijk blijkt. Het bedrag blijkt toch wel wat groot te zijn en de maandelijkse lasten blijven gewoon doorlopen. Door de effectieve rente vallen de kosten van het krediet ook nog eens tegen. Het gevolg is dat dit moet leiden tot problemen en dat heeft veel te maken met het maken van een overhaaste beslissing.

Let er op dat een consumentenkrediet niet altijd zo genoemd wordt. Een aankoop op afbetaling, of een aankoop met uitstel van betaling zijn ook constructies die onder deze noemer vallen. Dat lijkt een goede manier om meer te verkopen, maar doorgaans worden er kosten gerekend voor het aangaan van deze constructie. Zelfs de rentevrije variant is een dure wanneer de effectieve rente berekend wordt aan de hand van de kosten voor het aangaan van de constructie. Daarbij is het altijd aan te raden om te kijken wat er gebeurt wanneer de bedragen niet op tijd betaald kunnen worden. Die kleine lettertjes zijn vaak een goede reden om even door te sparen, of een lening aan te gaan bij een andere instantie die wel normale voorwaarden heeft en een effectieve rente die marktconform is.