Meer lenen dan nodig, zinvol of niet?

Leningen zijn een dagelijks onderwerp voor veel mensen die op zoek zijn naar mogelijkheden om het budget uit te breiden op de momenten dat er te weinig geld is om de uitgaven te doen die nodig zijn. Daarbij moeten er veel keuzes gemaakt worden. Het aangaan van een lening is immers geen kleine stap, en dat betekent dat er weloverwogen besluiten genomen moeten worden om tot een goede lening te kunnen komen. Een van de overwegingen is de vraag hoeveel geld er precies geleend moet worden. De meeste mensen kijken eerst naar het aanbod van de lening verstrekker, maar dit is een manier met een nadeel. Er wordt in veel gevallen namelijk meer geld geleend dan er nodig is. Is dat een groot probleem? Niet direct, maar het kan wel een groot probleem worden.

Teveel geld lenen

Wanneer er een bepaald bedrag nodig is, dan is dat gebaseerd op de kosten die gemaakt moeten worden om te doen wat er gedaan moet worden, of gedaan kan worden. Het te lenen bedrag bepaalt tevens de maandlasten die meekomen met de lening. Deze kosten bestaan uit twee afzonderlijke onderdelen die samengevat worden op één factuur. Dit zijn de rente en de aflossingen, zij bepalen samen de kosten van de lening. Tel de extra kosten erbij op en je hebt de effectieve kosten van de lening.

Wat is nu het gevaar? Het grote gevaar schuilt in de extra kosten die gemaakt worden bij het lenen van extra geld. De maandlasten komen veel hoger te liggen wanneer er meer geld geleend wordt. De aflossingen worden hoger en de totale betalingen aan rente vallen ook hoger uit. Daarmee bestaat de kans dat de lener in de problemen kan komen, omdat de extra kosten niet meegerekend werden bij het berekenen van de kosten van de lening.

De andere kant van het verhaal

Wanneer er extra geld in het huishouden is, of wanneer de lening gemakkelijk afbetaald kan worden, kan het interessant zijn om iets meer geld te lenen. De rentes staan laag en de mogelijkheden zijn legio op dit moment. Besef je van tevoren wel goed dat je een verhoogde lening aangaat en dat de kosten voor de lening dus ook hoger uit zullen vallen dan de kosten zouden zijn voor het initiële bedrag dat berekend werd. Wanneer de extra kosten ook gewoon betaald kunnen worden zonder in de problemen te kunnen komen, dan is het een goed uitgangspunt om eens te kijken of er nog meer nodig is in huis.