Oversluiten van leningen blijkt helemaal niet moeilijk

Al jarenlang zijn er veel mensen die verschillende leningen hebben bij verschillende aanbieders. Dat lijkt logisch, overal een klein beetje lenen zorgt ervoor dat de totale schuld nooit teveel lijkt, maar in de praktijk pakt dit meestal heel anders uit. Omdat er meerdere leningen zijn van kleinere bedragen, raakt de persoon die de leningen draagt meestal het overzicht kwijt. De totale schuld van het huishouden wordt daarmee een groot vraagteken en dat is een gevaarlijke situatie. Zeker wanneer blijkt dat er maandelijks veel te veel aan rente betaald wordt, om nog maar niet te spreken van de aanmaningen wanneer één van de kleinere bedragen vergeten wordt te betalen. Dit kan al snel oplopen tot honderden euro’s op jaarbasis. Is de schuld hoger, dan kan het bedrag ook veel hoger uitvallen. Waarom niet gewoon even kijken naar de mogelijkheden tot oversluiten van de leningen?

dure-kredieten

Moeilijk en duur

Er wordt gedacht dat het oversluiten van leningen duur en moeilijk is. Honderden papieren moeten ingevuld worden, er moeten boetes betaald worden voor het vervroegd overstappen en er komen ongetwijfeld nog veel meer problemen om de hoek kijken. Dat is het vooroordeel dan al lang niet meer klopt. Oversluiten is juist makkelijker dan ooit, de nieuwe kredietverstrekker zal in de meeste gevallen zelfs mee kunnen werken aan het oversluiten om het nog makkelijker te maken. Maar de meeste mensen gaat het niet om de eenvoud. Het gaat om de besparing die maandelijks terugkomt.

Dat komt allereerst door het feit dat de rentes nu lager staan dan eerder. Daardoor is een lening nu al snel een stuk goedkoper, zeker wanneer er een groter bedrag geleend wordt. Dat is namelijk in het voordeel van de verstrekker, maar ook de lener wint hier geld mee. Doorgaans zullen er kosten betaald moeten worden voor administratie en andere afgiften. Deze komen nu bij hetzelfde adres weg, waardoor de kosten veel lager uit zullen vallen.

Het overzicht

Het grootste voordeel ligt echter in het overzicht voor de persoon met de leningen. Wanneer er slechts één lening loopt, dan is direct duidelijk hoeveel er maandelijks betaald moet worden, en hoe hoog de aflossing is. Ook de totale schuld is direct duidelijk. Nu gebleken is dat oversluiten veel makkelijker is dan gedacht werd, staat niets meer in de weg om maandelijks meerdere tientjes over te houden, tientjes die wel beter besteed kunnen worden dan aan kosten die niet gemaakt hoeven te worden wanneer u een andere constructie kiest.