Overzicht is sneller zoek dan ooit

Consumenten hebben tegenwoordig meer moeite dan ooit tevoren met het behouden van het overzicht. Het is namelijk gemakkelijk om ergens even te betalen met de pinpas, wat kontant geld uit de zak te schudden voor een kopje koffie, diensten met de mobiel te betalen en online bestellingen te plaatsen via het internet met een betaaldienst. Het gevolg is dat de meeste mensen geen flauw idee hebben hoeveel zij per maand uitgeven en waar het geld naar toe gegaan is, of waar het vandaan gekomen is. Vooral de diensten die regelmatig gebruikt worden, zoals een abonnement of spelen in een online casino, zijn uitgaven die vaak veel hoger uitvallen dan gedacht wordt. We betalen te makkelijk met teveel diensten, en daardoor is het overzicht zoek. Ook geven we sneller teveel geld uit.

Impulsaankopen

In de meeste gevallen zijn het aankopen die gedaan zijn uit een impuls. Je ziet iets op het internet of op je mobiele telefoon en met twee klikken heb je het besteld, en tevens betaald. Ideaal natuurlijk wanneer het producten of diensten zijn die je echt nodig hebt, maar in de meeste gevallen is dat niet het geval. Het zijn aankopen die snel en gemakkelijk gedaan worden, maar die niet echt noodzakelijk zijn. Niet geven we meer geld uit dan nodig is, we weten ook niet hoeveel geld er uitgegeven is. De nieuwe betaalmiddelen zijn bijzonder gemakkelijk, maar niet altijd even wenselijk. Daarom worden de mensen nu gewaarschuwd. Kun je niet goed met geld omgaan, of heb je weinig geld tot je beschikking, pas dan op met deze mogelijkheden. Zeker wanneer je een goed overzicht nodig hebt.

Doorgaans is het genoeg om een maand alle bonnetjes bij te houden, en uit te rekenen hoeveel geld je uitgegeven hebt aan bepaalde diensten en producten. Dit geeft een goed overzicht van de inkomsten en de kosten en laat een bepaald patroon zien. Tevens is het goed te zien met welk middel de meeste onnodige aankopen gedaan zijn. Het kan verstandig zijn om te stoppen met die manier van betalen, zodat er meer overzicht is, en meer geld overblijft aan het einde van de maand omdat de onzinnige aankopen ineens weggevallen zijn in de maanden erna. Het is een gemakkelijke manier van zelfbescherming, want dit is de voornaamste reden waarom veel mensen in de problemen kunnen komen. Het is altijd beter te voorkomen dan te genezen, dus ga er  vandaag nog mee aan de slag om de effecten te zien.