Te weinig concurrentie tussen de banken

Volgens de Autoriteit Consument en Markt is de concurrentie tussen de banken te klein en heeft het MKB hieronder te lijden, net als veel particulieren. Omdat er te weinig concurrentie is, zijn de prijzen voor de leningen hoger dan noodzakelijk en maken de banken teveel winst over de leningen. Dit onderwerp werd al eerder dit jaar aangehaald toen duidelijk werd hoeveel rente de ECB rente en hoeveel van de korting doorgerekend werd naar de aanvrager van de lening. Dit heeft niet alleen nadelige gevolgen voor de consumenten, maar ook voor de ondernemers die hierdoor teveel voor de leningen moeten betalen.

Terugval in aanvragen

Het is goed te merken dat er minder leningen verstrekt worden door de banken aan het MKB. Volgens het ACM komt dit door het gebrek aan concurrentie tussen de banken, maar dit wordt stellig ontkent door de banken zelf. Zij stellen dat de oorzaak elders moet liggen, zoals in het niet kunnen financieren van een lening. Tegelijkertijd wordt er gewezen op de rol van de nieuwe aanbieders en platformen, die zonder twijfel een gedeelte van de leningen overgenomen hebben. Maar het ACM heeft de hoge prijs van de leningen nog een oorzaak, eentje die minder bekend zal zijn bij de meeste mensen.

Running businessman.

Er wordt domweg te weinig vergeleken. Mensen hebben de neiging om eerst naar de eigen bank te gaan en daar te schrikken van de prijzen. Er wordt gekozen voor de lening, of er wordt gedacht dat het te duur is en niet mogelijk is. Het kan zeker lonen om eerst eens verder te kijken, naar het aanbod van de andere aanbieders. Het is immers erg normaal geworden om de prijzen en aanbieders met elkaar te vergelijken op het internet, het is één van de makkelijkste manieren om geld te besparen. Waarom doen we dit niet bij leningen? Zo kunnen we de onderlinge concurrentie tenminste op scherp zetten, door de aanbieders tegen elkaar op te laten bieden.

Maar dat doen we niet. We nemen aan dat dit niet werkt bij financiële producten en daarom lopen we veel geld en mogelijkheden mis. Voor het MKB betekent dit een doodzonde. Een ondernemer die teveel betaalt voor geld, die tekent de ondergang van zijn eigen bedrijf en dat kan nooit de bedoeling zijn. Daarom is het aan te raden om ook eens bij alternatieve aanbieders te kijken om te zien of daar meer mogelijkheden liggen, zoals lagere prijzen of betere voorwaarden. De eigen bank heeft namelijk vaak niet de beste opties voor u als aanvrager en het is belangrijk om dat goed onder ogen te kunnen zien.