Vraag naar kredieten binnen MKB blijft groeien

De meeste ondernemers hebben tegenwoordig minstens één lening of krediet lopen. De meeste ondernemingen hebben daarmee direct of indirect een schuld, maar er moet direct bij gezegd worden dat het vaak gaat om een aankoop op afbetaling, of een factuur die in delen betaald wordt. Desalniettemin is het aantal ondernemingen met een krediet of een lening groter dan ooit. Dit is redelijk normaal zo vlak na een periode van crisis, maar het betekent ook dat de groei van de economie mogelijk gemaakt is door het aantrekken van vreemd vermogen. Dit kan ervoor zorgen dat het vallen van één van deze bedrijven zou kunnen leiden tot een nieuwe crisis, en dat is geen gezond uitgangspunt.

Hoe is dat mogelijk?

De kredieten en leningen zijn verstrekt door de banken, maar ook door alternatieve partijen zoals crowdfunding en platformen op het internet. Dit geld komt van de geldschieters, of is geput uit verschillende spaarrekeningen. Al met al is dat niet vreemd, zo is het immers altijd al gedaan, maar het gevaar ligt hier in het grote aantal slechte leningen van de afgelopen periode. Een slechte lening is een lening die niet terugbetaald kan worden door de persoon of de onderneming die de lening aangevraagd heeft. Dat geld zit echter al wel in de economie, maar moet weggeschreven worden door de verstrekker. Het gevolg is dat er dus meer geld in de economie komt te zitten dan dat er eigenlijk aanwezig is, en dat kan zorgen voor een flinke inflatie. De waarde van het geld is immers direct gekoppeld aan de kwantiteit van het geld.

vraag-kredieten-binnen-MKB

Zover is het echter nog niet. De aantrekkende economie en de oplettendheid bij de banken heeft ervoor gezorgd dat het aantal slechte leningen af is genomen de laatste tijd. Dat betekent tevens dat het aantal gezonde leningen toe is genomen verhoudingsgewijs. Dat is een goed uitgangspunt voor economische groei, zeker omdat er op dit moment meer geld in beweging is dan dat er direct beschikbaar was. Het rollen van het geld zal er voor gaan zorgen dat er meer geconsumeerd kan worden en dat is altijd een goede basis voor de ondernemingen, die op dit moment nog leningen en kredieten nodig hebben om rond te kunnen komen, maar hopelijk snel zonder het vreemd vermogen kunnen gaan draaien om zo weer zelfstandig te kunnen worden.