Doorlopend krediet

Doorlopend kredietDoorlopend krediet

Leningen kunnen worden afgesloten in alle soorten en maten, elk  met hun eigen voor en nadelen. Een tussenvorm, welke in de meeste gevallen afdoende is voor de meeste leners, is een zogeheten doorlopend krediet.

Wat is een doorlopend krediet?

Normaal gesproken gaat u een lening aan bij een verstrekker van kredieten(meestal een bank), het bedrag wordt aan u uitgekeerd, u besteed het bedrag, en lost de lening af. Na aflossing is de gehele zaak afgerond en afgesloten. Een doorlopend krediet werkt iets anders:

Bij het afsluiten vaan een doorlopend krediet gaat u een lening aan tot een vooraf bepaald maximum bedrag. Dit bedrag mag u dan opnemen, ineens, of in kleinere stukken, tot de limiet is bereikt. Uiteraard moet u het geleende terugbetalen, maar alles wat u reeds heeft afgelost is ook weer meteen beschikbaar. Dit maakt een doorlopend krediet één van de meest flexibele vormen van lenen.

Wanneer de gehele lening weer is afgelost, stoppen voor u de maandelijkse aflossingen, maar het bedrag blijft voor u beschikbaar indien u er gebruik van wenst te maken. Pas wanneer u weer gaat opnemen, gaat u ook weer aflossen. Uiteraard betaald u wel rente over een doorlopend krediet, maar ook hier geldt dat u deze rente alleen betaald over het geleende bedrag. Alles wat u niet opneemt kost u niets.

Kosten van een doorlopend krediet

Zoals gezegd, over het opgenomen bedrag betaald u rente, maar deze is relatief laag. Het verschil met bijvoorbeeld een persoonlijke lening is dat bij een persoonlijke lening de rente vast staat. Of de rente nu daalt of stijgt, u betaald altijd hetzelfde bedrag. Dit is niet zo bij een doorlopend krediet, hierbij is de rente onderhevig aan fluctuaties, en deze kunnen zowel positief als ook negatief voor u uitpakken. Daalt de rente, betaald u minder, maar stijgt de rente, dan betaald u wat meer.

Aanvragen doorlopend krediet

Zoals gezegd word een dergelijk krediet aangevraagd bij een krediet verstrekker en in de meeste gevallen zal het een bank betreffen. Bij de aanvraag, zal altijd een BKR toetsing worden uitgevoerd, maar indien u geen zware notaties heeft en voldoende inkomen, zal dat in de meeste gevallen geen belemmering opleveren. Heeft u wel een zware BKR notatie, dan is helaas een doorlopend krediet voor u geen optie.

Een doorlopend krediet is één van de meest flexibele krediet vormen, en geschikt voor de meest voorkomende bestedingsdoeleinden. Het grootste voordeel van een doorlopend krediet is het feit dat afgeloste bedragen weer opneembaar zijn, zonder hiervoor een boete te krijgen, wat zorgt voor maximale bestedingsruimte.