Verschillende manieren om Bitcoins te bewaren

Bitcoins zijn digitale valuta waar we mee kunnen betalen. We kunnen er nog niet overal mee betalen, maar het wordt wel steeds meer. Digitaal betalen in zijn algemeen is ook sterk opkomend, zo betalen we tegenwoordig bijvoorbeeld steeds meer met onze telefoon. Dit is heel gebruiksvriendelijk, maar hiermee zijn we wel steeds meer afhankelijk van technische instellingen die onze gegevens veilig moeten bewaren.

Betalen zonder betrokkenheid van derde partij

Betalen met Bitcoins is een manier om digitaal te betalen zonder betrokkenheid van een derde partij. Bij contant betalen is dit ook het geval, hier kan het wel mee vergeleken worden. De partijen die bij deze twee manieren van betalen betrokken zijn, zijn de betaler en de ontvanger. Bij bijvoorbeeld het betalen met een bankpas is er wel een derde partij betrokken, namelijk de bank. Contant geld bewaar je in je portemonnee, geld van je bankpas staat op de bank, maar waar bewaar je Bitcoins?

Verschillende Bitcoin wallets

Bitcoins kun je bewaren in een wallet. Dit kun je zien als een digitale portemonnee. Deze portemonnee kun je gebruiken om ze in te bewaren, maar ook voor het verkopen, ontvangen en verzenden van Bitcoins. Als je geïnteresseerd bent in investeren in Bitcoins, dan is het handig om de Bitcoin koers in de gaten te houden. Naast Bitcoin, kun je ook eens kijken naar Ethereum of de Ripple koers. Er zijn drie wallets waar je uit kan kiezen, hosted wallet, software wallet en hardware wallet.

Hosted wallet

De hosted wallet is te vergelijken met je rekening bij de bank. Hierbij is namelijk een derde partij betrokken. Je rekening is in beheer bij de derde partij, dat geldt hetzelfde als deze hosted wallet. Deze wallet wordt bijvoorbeeld beheerd door Bitvavo. Om toegang te krijgen tot je wallet, heb je een pincode nodig.

Software wallet

Bij deze wallet staat de omgeving voor het bewaren van je Bitcoins op een software. Deze omgeving installeer je op een computer, hier heb jij alleen toegang en is er geen derde partij betrokken. Jij hebt als enige beschikking tot de code. Een voordeel dat er geen derde partij bij betrokken is, maar software is wel gevoelig voor kwaadwillenden. Als je de omgeving niet goed beveiligd hebt, kunnen ze zo bij je gegevens. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Hardware wallet

De hardware wallet wordt als de meest veilige manier gezien. Je kunt het namelijk vergelijken met het bewaren van geld in een kluis. De omgeving met de Bitcoins worden offline opgeslagen op een fysiek apparaat. Deze wallet is ook weer beveiligd met een wachtwoord die alleen jij hebt. Ook bij deze wallet is geen derde partij betrokken.

Welke wallet kies jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *