Wat is een scheidingsbemiddelaar?

Een scheidingsbemiddelaar is iemand die je kan helpen als je gaat scheiden. Deze persoon helpt je deze moeilijke beslissing netjes en volgends de regels af te ronden. Met een scheiding heb je niet alleen te maken met de beslissing dat je niet meer samen wil zijn, maar ook met een aantal juridische zaken. Zo ben je bijvoorbeeld in gemeenschap van goederen getrouwd. Het is nogal wat om uit te zoeken wat dat in de praktijk betekent zodra je gaat scheiden. Op zo’n moment is het fijn om professionele hulp te krijgen.

Wat is het voordeel van een scheidingsbemiddelaar?

Een scheidingsbemiddelaar is een onpartijdige hulp voor als je gaat scheiden. Zodra je uit elkaar gaat is de kans aanwezig dat jij en je ex-partner het over veel dingen oneens zijn, of zelfs ruzie hebben. Een scheidingsbemiddelaar kijkt naar wat er (juridisch) speelt en werkt niet in het belang van jou of je partner. Zo kun je er zeker van zijn dat je scheiding fatsoenlijk en zo eerlijk mogelijk wordt afgehandeld. Zo wordt het scheiden op zichzelf niet de aanleiding voor een mogelijk nieuw conflict.

 Hoe werkt een scheidingsbemiddelaar?

De scheidingsbemiddelaar begint zijn werk door te kijken hoe jullie situatie er op dit moment voorstaat. Hebben jullie kinderen, schulden, of kostbare bezittingen? Wanneer zijn jullie getrouwd? En staan jullie allebei achter de beslissing om te scheiden? Dit zijn namelijk allemaal dingen die een scheidingsprocedure beïnvloeden. Zodra deze zaken allemaal duidelijk zijn, wordt er een daadwerkelijk plan van aanpak gemaakt om de scheiding verder rond te krijgen.  Dat gebeurt niet zomaar: daarbij worden strenge richtlijnen gehandhaafd. Scheiden heeft veel voeten in de aarde en de mediator zal dus geregistreerd staan in een kwaliteitsregister. Zo weet je zeker dat hij weet wat hij doet.

Waarnaar kijkt een scheidingsbemiddelaar?

Vanzelfsprekend kijkt een scheidingsbemiddelaar naar wat er binnen de juridische afspraken die in jullie huwelijk is geregeld, mogelijk is. Maar binnen dat kader zal hij ook kijken of er een manier is waar zowel jij en je partner ongeveer met gelijke middelen het huwelijk verlaten. Het zal dus niet snel zo zijn dat de ene een fortuin meeneemt uit het huwelijk en de ander de bijstand in gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *